Водич за почетници: создади сопствен е-комерц вебсајт со WordPress и WooCommerce

Во денешната дигитална доба, присуството на интернет е од суштинско значење за секој мал бизнис. Поставувањето веб-страница за е-трговија може да изгледа застрашувачко, особено за оние без техничка експертиза. Сепак, со вистинските алатки и насоки, дури и сопствениците на мали бизниси кои не се tech-savvy може да создадат сопствена онлајн продавница со професионален изглед без да знаат да напишат една единствена линија код.

Навистина е важно вашиот мал бизнис да не зависи само од секундарни платформи за продажба како Instagram и Facebook, бидејќи вие немате контрола врз стабилноста и постојноста на тие платформи, бидејќи ако еден ден тие одлучат да згаснат со тоа згаснува и вашиот бизнис заедно со целиот ваш вложен труд.
Сопствената платформа како вебсајт за е-трговија ви овозможува стабилност, постојана дата база на сите ваши нарачки, алатки за дополнителна промоција на вашиот бизнис (како email marketing) и подобра организација.

Во овој краток водич, ќе ве водиме низ процесот на градење веб-страница за е-трговија користејќи WordPress и WooCommerce, заедно со популарните создавачи на веб-страници како Elementor, Divi и Visual Composer.
Ајде да почнеме!

Чекор 1: Поставување на вашата веб-страница на WordPress

 1. Изберете доверлив веб-хостинг провајдер: изберете провајдер на хостинг кој нуди хостирање на WordPress и каде што може да купите сопствен домен доколку се’ уште немате. Добра опција е mkhost каде што и јас го хостирам мојот вебсајт, а претходно таму беше хостиран и сајтот за БЕБЕБОКС.
 2. Инсталирајте WordPress: Повеќето хостинг провајдери нудат инсталација со еден клик за WordPress. Следете ги упатствата дадени од вашиот хостинг провајдер за да инсталирате WordPress на вашиот домен.
 3. Најавете се на вашата контролна табла на WordPress: Откако ќе се инсталира WordPress, најавете се на контролната табла на WordPress со навигација до tvojdomen.com/wp-admin користејќи ги корисничкото име и лозинката дадени за време на процесот на инсталација.

Чекор 2: Инсталирање на WooCommerce

 1. Одете до Приклучоци: (Plugins) во контролната табла на WordPress, одете до Приклучоци > Додај нов.
 2. Пребарајте WooCommerce: Внесете „WooCommerce“ во лентата за пребарување и кликнете „Инсталирај сега“ веднаш до додатокот WooCommerce.
 3. Активирајте го WooCommerce: По инсталацијата, кликнете на „Активирај“ за да го активирате приклучокот WooCommerce на вашата веб-локација.
 4. Следете ги чекорите за поставување: WooCommerce нуди чекор-по-чекор процес за поставување кој ќе ви помогне да ја конфигурирате вашата онлајн продавница. Следете ги упатствата за да ја поставите вашата продавница, вклучувајќи додавање производи, конфигурирање на начини на плаќање и поставување опции за испорака.

Чекор 3: Избор на градител на веб-страници без пишување на код

Постојат неколку популарни развивачи на веб-страници достапни за WordPress, секој со свои карактеристики и функционалности. Еве краток преглед на некои од најчесто користените создавачи на веб-страници:

 1. Elementor: Elementor е креирач на страници со влечење (drag and drop) кој ви овозможува да креирате сопствени распореди и дизајни за вашата веб-страница без никакво знаење за кодирање. Нуди широк спектар на претходно дизајнирани шаблони и виџети кои ќе ви помогнат да започнете брзо. Исто така може да користите и дополнителни приклучоци кои се бесплатни за да имате уште поголем избор на опции.
 2. Divi: Divi е моќен уредувач на теми на WordPress и визуелни страници што доаѓа со вграден уредувач за влечење (drag and drop). Нуди широк спектар на модули и опции за прилагодување за лесно да креирате прекрасни веб-страници.
 3. Visual Composer: Visual Composer е уште еден популарен создавач на страници со влечење и спуштање за WordPress. Доаѓа со широк спектар на претходно дизајнирани шаблони и елементи кои ќе ви помогнат да креирате прекрасни веб-локации без никакви вештини за кодирање.

Чекор 4: Дизајнирање на вашата веб-страница за е-трговија

Откако ќе изберете градител на веб-страници, можете да започнете да ја дизајнирате вашата веб-страница за е-трговија:

 • Изберете соодветна тема или шаблон за вашата онлајн продавница. Има многу бесплатни теми кои ги поддржуваат било кој од овие градители на веб-страници и истите доааѓаат интегрирани во темата.
 • Приспособете го дизајнот користејќи го уредувачот, додавајќи ги вашите елементи за брендирање, слики и содржина.
 • Создадете страници за производи и страници со категории за ефикасно да ги прикажете вашите производи.
 • Конфигурирајте го менито за навигација и подножјето на вашата веб-локација.

Чекор 5: Стартување на вашата веб-страница за е-трговија

Пред да ја стартувате вашата веб-страница, направете проверка:

 • Тестирајте ја функционалноста на вашата веб-локација, вклучувајќи го процесот на наплата, интеграцијата на порталот за плаќање и одговорноста на различни уреди.
 • Поставете SSL сертификат за да обезбедите безбедни трансакции. SSL сертификатот најчесто може да го купите преку Вашиот хостинг провајдер.
 • Оптимизирајте ја вашата веб-страница за пребарувачи (SEO) со додавање релевантни клучни зборови, мета-ознаки и описи.
 • Инсталирајте безбедносни приклучоци за да ја заштитите вашата веб-страница од малициозен софтвер и сајбер закани.

Создавањето сопствена веб-локација за е-трговија без да знаете да пишувате код е целосно изводливо, благодарение на WordPress, WooCommerce и создавачите на веб-локации кои се погодни за корисникот како Elementor, Divi и Visual Composer. Следејќи го ова основно упатство, сопствениците на мали бизниси можат да изградат онлајн продавница со професионален изглед и да почнат да ги продаваат своите производи или услуги преку Интернет.

Ова беше еден краток основен водич за тоа како да го поставите вашиот прв вебсајт. Наскоро доаѓа поопширен видео водич кој ќе може да го купите преку мојот веб шоп директно преку мојот вебсајт и кој ќе може да го имате за вас засекогаш.
Доколку имате дополнителни прашања контактирајте ме преку мојот Инстаграм профил и со задоволство ќе ви помогнам.

Shopping Cart
Scroll to Top